John Boyne - Asker Doğmayanlar

By | 07:06 Leave a Comment





"Savaşan mı yoksa savaşmayı reddeden mi? Kimdir daha cesur olan?" diyor tanıtımında kitabın. Bir Vicdani Redci olarak diyorum ki tabii ki reddedendir. Çünkü "Her Türk asker doğar" gibi saçma sapan bir anlayışın olduğu ülkemizde, savaşa karşı, öldürmeye karşı olduğunu (ne olursa olsun) söylemek cesaret işidir. Dünyada da bu böyledir. I. Dünya Savaşı'nda ve II.sinde bunu söyleyenleri düşünün bir de... The Absolutist, yani kitaptaki çevirimi ile Mutlakçı olarak geçiyor ve radikal vicdani redcileri tanımlıyor. Baş kahraman Tristan Sadler bir Mutlakçı değil, o bir "günün adamı". Koşullar ne ise ona uyuyor. Ama onun aşık olduğu adam Will ise bir Mutlakçıya dönüşen bir vicdani redci. İngiliz Birliklerinde tanışıyorlar ve aralarında bir şeyler yaşanıyor. Savaşın o zor koşullarında... Tristan, Will yüzünden hayal kırıklığına uğruyor defalarca... Görmezden geliniyor bazen. Yaşadıkları şeyler onları birbirine bağlıyor ancak... Gerisini kitaptan okuyun. Sade bir dille yazılmış, gerçekçi ve dokunaklı bir kitap. John Boyne ile tanışma kitabım oldu ve sevdim, devamının gelmesi dileğiyle...


Kitaptan sevdiğim bir söz: "Sanki hepimiz şiddete karşı bağışıklık kazanmışız"



Kitap Tanıtımı:


Savaşan mı yoksa savaşmayı reddeden mi? Kimdir daha cesur olan?
“Bir askerin ölümünü milli bir utanç değil de iftihar kaynağı saymak ne garip.”

Tristan Sadler, adımlarını sürükleyerek gittiği küçük kasabada ölü arkadaşının ailesiyle yüzleşecek. Ve ölü mektupların anlatamadığını Tristan anlatacak:

Büyük Savaş’ı…
Birbirlerini öldüren, birbirlerini seven, ölümün acısını birbirine bakan iki yürekte dindirmeye çalışan genç erkekleri…
Öldürmeyi ve savaşmayı reddedenleri…
Korkaklıkla ve hainlikle suçlanıp infaz edilenleri…
Erkekliğin yeniden ve yeniden sınandığı savaş yıllarını…
Korkaklığın ve eksik erkekliğin “utancıyla” yüzlerini kapatan 
namuslu ve vatanperver evleri…

Tristan’ın hikâyesinden geriye vicdanın en cevapsız sorusu kalacak: Savaşan mı yoksa savaşmayı reddeden mi? Kimdir daha cesur olan?

Yazar Hakkında:
John Boyne 1971’de İrlanda’da doğdu. Edebiyata öyküyle başladı. İki kez İrlanda Kitap Ödülü’nü kazanan, New York Times’ın bestseller listesinde zirveye çıkan, dünyada 5 milyondan fazla satan ve 2008’de filme alınan Çizgili Pijamalı Çocuk (2006) ile birlikte sekiz romanı var. Romanları 42 dile çevrilen John Boyne Dublin’de yaşıyor ve şu anda dokuzuncu romanı üzerinde çalışıyor.



Kitabın ilk bölümünü buradan okuyabilirsiniz.





0 yorum:

Yorum Gönder