Tarihi Kurgu Kitaplığım 1: İki Yeni Kitap - Haymarket ve Haritacının Rüyası

By | 10:41 Leave a Comment

"Tarihi Kurgu Kitaplığım" başlığın altında yayınlayacağım bölümün ilk yayını ile karşınızdayım. En son yaptığım alışverişte iki tarihi kurgu kitabı vardı. Hep birlikte tanıyalım kitapları:







Haymarket Kitap Tanıtımı:

2004 Basımı ve 416 sayfa



1870'lerin grev dalgalarıyla sarsılan Amerika Birleşik Devletleri; emekçi hareketinin 8 saatlik işgünü hakkını elde etmek için verdiği kararlı mücadele; büyük gösterilere şahit olan Chicago; 1 Mayıs 1886'da bütün ABD çapında 350 bini aşkın kişinin katıldığı büyük grev; 4 Mayıs'ta Haymarket Meydanı'nda toplanan işçiler dağılmak üzereyken, kalabalığın ortasına ve onların üstüne yürüyen polislere atılan bir bomba; hemen ardından başlayan cadı avında sekiz önderin tutuklanması; Albert Parsons, August Spies, Adolph Fischer ve Georg Engel'in asılarak idam edilmeleri, Louis Lingg'in ağzında dinamit patlatarak intihar edişi... 


Amerikalı yazar Martin Duberman, 'Chicago Anarşistleri'nin en ateşli militanlarından Albert Parsons ile mücadele etme kararlılığında ondan hiç geri kalmayan Lucy Gonzalez'in aşkı etrafında, bütün dünya emekçilerinin birlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ın doğuşunu hazırlayan yılların, ABD tarihinin en sert sınıf çatışmasını yansıtan eylemlerin, en çıplak haliyle mülk sahiplerinin çıkarlarına hizmet eden taraflı bir yargıç ve uydurma bir jüriyle, işçi önderlerinin asılması kararıyla sonuçlanan Haymarket Davası'nın hikayesini anlatıyor...





Haritacının Rüyası Kitap Tanıtımı:


2004 Basımı, 152 sayfa


"Gençken, bir gün ormanda okla yaraladığım bir kuşun ölümünü seyretmiştim; bu dünyayı terk etme arzumu harekete geçiren işte bu olaydır. Kuşun kanayan göğsünü hatırladıkça hala ürperiyorum. Bugün bile kendimi o kuş gibi görüyorum; az önce özgürce uçabilirken, bir dakika sonra yere çakılmış can çekişen bir canlı."
Haritacının Rüyası, insan yüreğinin aheste gezilerine tanık olma cesareti gösteren bir masalcının, çizmeyi hayal ettiği dünya haritasıyla aslında kendi varlığını yansıtan haritacı Fra Mauro'nun hikayesi... Mauro, haritasına dünyadaki ülkelerin, dağların, nehirlerin ve şehirlerin gerçek konumunu hikayelerindeki kahramanların gözünden yansıtıyor. Ona bazen bütün dünyalarını bedenlerinde taşıyan Lochac Yerliler, bazen kalp şeklinde bir dünya haritası çizen Hacı Ahmet, bazense düşlerden yapılmış sarayıyla bir rahip yol gösteriyor...
Haritacı sorduğu sorularla bizi kainatın özüne dair bir tartışmaya davet ediyor. Kendinizi terk edip yeni bir insan olmaya ne dersiniz? Unutmayın ki, "Gerçek filozoflar, varacakları yerden ya da geri döneceklerinden emin olmaksızın bir bilinmeyene doğru yolculuğa çıkabilenlerdir."



Haymarket Olayı ile ilgili daha önce bir kitap okumuştum: Frank Harris'in Bomba kitabı. Bu da ikinci bir kurgu olarak keyifle okuyacağım bir kitaba benziyor.

Haritacının Rüyası ise arka kapağındaki, "Gençken, bir gün ormanda okla yaraladığım bir kuşun ölümünü seyretmiştim; bu dünyayı terk etme arzumu harekete geçiren işte bu olaydır. Kuşun kanayan göğsünü hatırladıkça hala ürperiyorum. Bugün bile kendimi o kuş gibi görüyorum; az önce özgürce uçabilirken, bir dakika sonra yere çakılmış can çekişen bir canlı." sözlerle ve konusu ile dikkatimi çekmişti. Keyifle okuyacağımı düşünüyorum. 


Yorumları buradan ve GoodReads'teki hesabımdan takip edebilirsiniz. Kitapla kalın...

0 yorum:

Yorum Gönder